Psycho-educatie
Wat is psycho-educatie?
Psycho-educatie is uitleg en begeleiding op maat over gedrag en gevoelens, afgestemd op een diagnose of onderzoeksbevindingen. Het helpt bij het begrijpen van de sterke kanten, uitdagingen en wat dit betekent in de praktijk – thuis, op school en in sociale situaties.
Wanneer is psycho-educatie zinvol?
Na het afronden van een psychodiagnostisch onderzoekstraject, bieden wij de mogelijkheid om een of meerdere psycho-educatie sessies te volgen. Deze sessies zijn bedoeld voor kinderen, jongeren en/of hun ouders om beter inzicht te krijgen in de uitkomsten van het onderzoek en hoe hiermee om te gaan in het dagelijks leven.
Ook voor kinderen en jongeren die in het dagelijks leven uitdagingen ervaren met vrienden maken, weerbaarheid, gevoelens begrijpen of beheersen, … kan psycho-educatie zinvol zijn.
Voor wie is het bedoeld?
Psycho-educatie is geschikt voor:
- Kinderen, jongeren, jongvolwassenen en volwassenen die net een diagnose hebben gekregen, zoals ADHD of ASS
- Jongeren of volwassenen met (vermoedelijk) hoogbegaafdheid
- Ouders die meer handvatten willen om hun kind beter te begrijpen en te ondersteunen
- Kinderen en jongeren die uitdagingen ervaren op vlak van sociale interacties, emotieregulatie of zelfvertrouwen.
Wat kun je verwachten?
In de psycho-educatie sessies nemen we ruim de tijd om samen stil te staan bij wat er uit het onderzoek is gekomen en wat dit betekent voor het dagelijks leven. Het doel is om helderheid, herkenning en richting te bieden – op een manier die past bij de leeftijd en ontwikkeling van het kind of de jongere.
Tijdens de sessies bespreken we onder andere:
- Uitleg over de inhoud van de diagnose(s): Wat houdt bijvoorbeeld ADHD, ASS of (hoog)begaafdheid precies in? Wat zijn de kenmerken, hoe ziet dat er in de praktijk uit en wat betekent dit voor het kind of de jongere?
- Sterke kanten en uitdagingen: We kijken naar de kwaliteiten, valkuilen en hoe die zich kunnen uiten in verschillende situaties (thuis, school, sociaal).
- Inzicht en erkenning: Voor kinderen en jongeren kan het een opluchting zijn om te begrijpen waarom bepaalde dingen lastig gaan – of juist waarom ze anders denken dan leeftijdsgenoten.
- Handvatten en adviezen: Wat helpt? Wat werkt mogelijk niet? Samen kijken we naar manieren om beter met de uitdagingen om te gaan, en hoe sterke kanten benut kunnen worden.
- Vragen en verdieping: Er is alle ruimte om vragen te stellen. Ouders en jongeren kunnen hun zorgen, twijfels of ervaringen delen. Dit zorgt vaak voor meer rust, begrip en wederzijds inzicht.
We stemmen het tempo en de inhoud van de sessies af op de behoefte van het kind of de jongere en zijn of haar ouders. Sommige gezinnen hebben aan één sessie genoeg, anderen vinden het prettig om meerdere keren in gesprek te gaan.
Specifieke behandeling bij ADHD – ‘Zelf Plannen’
Voor kinderen met ADHD wordt er daarnaast een gerichte behandelinterventie aangeboden: ‘Zelf Plannen’. Dit is een praktische, bewezen effectieve training gericht op het verbeteren van planningsvaardigheden, tijdsbesef en het zelfstandig uitvoeren van taken. De training is geschikt voor jongeren van 12 tot en met 18 jaar en wordt op een gestructureerde manier aangeboden in 8 (meestal) wekelijkse sessies. Ouders worden hier actief bij betrokken, zodat de geleerde vaardigheden ook thuis goed ondersteund kunnen worden.
‘Zelf Plannen’ helpt kinderen met ADHD om:
- Beter overzicht te krijgen in hun dag- en weekplanning
- Te leren omgaan met uitstelgedrag
- Zelfstandiger taken aan te pakken (zoals huiswerk, ochtendroutine, enz.)
- Meer grip te krijgen op tijd en structuur
Praktische informatie
- Duur per psycho-educatie sessie: 60 minuten
- Kosten: €75 per sessie
- Locatie: in de praktijk of online
Blijkt intensievere psycho-educatie of therapie aangewezen? Dan bekijken we samen met jou welke therapeut je kind verder kan helpen en of een individueel of een groepstraject het beste aansluit bij jouw kind.
Aanmelden of vragen?
Wil je een psycho-educatie sessie inplannen of heb je vragen over de ‘Zelf Plannen’ training? Neem gerust contact op via 0489/938297 (Coördinator Sandra) of sandra@praktijkcontact.be, of vul het contactformulier in.